Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 5 maart 2017

Het einde nadert

Apollo-coach Patrick Faydherbe zei "Donar hoort niet in de DBL" en slaat hiermee de spijker op zijn kop. Ik interpreteer, gezien de complimenten die Faydherbe regelmatig uitspreekt over Donar, dit als eerbetoon aan de regerende landskampioen.

Dit in tegenstelling tot vele andere uitspraken over Donar. Met de tekst "Donar is te goed voor de DBL". Hier druipt de afgunst, haat én jaloezie als een lawine in combinatie met een tsunami vanaf.

Feit is wél dat er in de DBL al jaren onvoldoende sprake is van wedstrijden die spannend én goed zijn. Aan spannende wedstrijden die worden gekenmerkt door zwak spel heb je niets. Dat is slecht voor het publiek, voor de sponsoren en dus voor de clubs.

Fans en sponsoren verliezen interesse en haken af. Clubs houden op te bestaan. De afgelopen jaren zijn er al diverse organisaties ter ziele gegaan. En ja, mismanagement was daar regelmatig oorzaak van. Dat de budgetten van de ploegen laag zijn ligt echter aan het imago van de competitie. Het imago is: de competitie stelt niets voor.

Een groot verschil met de gewenste identiteit! Men droomt van een grote, sterke competitie. Daar werkt men aan. Spijtig genoeg stelt men totaal de verkeerde prioriteiten: het toevoegen van ploegen aan de DBL.

In plaats van eerst het niveau van de competitie te verbeteren. Hoe dat te doen? Door goede spelers met elkaar te laten spelen en niet tegen elkaar. In de jeugd is het goed om talenten tegen elkaar te laten spelen. Dan is het van belang dat potentiële toppers hun teamgenoten beter maken om zó het aantal goede spelers te vergroten. Maar dat stopt bij het toetreden tot de eredivisie.

Terug naar de uitspraak van Faydherbe (en figuren die het niet positief bedoelen): het is niet Donar die niet in de DBL hoort. Het zijn de zwakke ploegen die niet thuishoren in de DBL. Het is niet zo dat Donar te goed is voor de DBL, andere ploegen zijn te slecht voor de DBL.

Er zullen lezers zijn die denken "Is dat dan niet hetzelfde?!". Dat is absoluut niet hetzelfde. Als je stelt dat Donar niet in de DBL thuishoort dan bedoel je dat jij Donar uit de competitie wilt zetten. Als je stelt dat andere clubs niet in de DBL thuishoren dan bedoel jij dat je die clubs uit de competitie wilt verwijderen.

Je kunt de zwakke ploegen laten degraderen naar de promotie divisie. Ik zeg: verplichte degradatie voor iedere ploeg die aan het einde van de reguliere competitie meer dan 10 verliespunten meer heeft dan de nummer 1 van de competitie! Voeg daar aan toe: alleen terugkeer in de DBL als je kampioen bent geworden van de promotie divisie.

Je kunt de nummer 1 niet laten promoveren! De DBL is in Nederland het hoogste niveau. De nummer 1 (in dit geval Donar) moet in de DBL blijven om mee te mogen doen aan een Europees bekertoernooi voor clubteams.

Overgaan op 1 competitie (BeNe-league) is geen optie. Wél is het zinvol om naast de DBL (en een Europees toernooi) actief te zijn in een competitie met ploegen uit België en Duitsland. Zoals elders in Europa sprake is van een Adriatische league en een Baltische league.

De bekerfinale zou in de week tussen Kerst en oud & nieuw gespeeld moeten worden.

Je begint het seizoen met een competitie verdeeld over 4 regio's: noord (met Donar, Aris?, de ploegen uit de promotie divisie), oost (met Zwolle, Weert?), zuid (met 2 eredivisieploegen: Den Bosch en Rotterdam) en west (met 2 eredivisie ploegen: Apollo Amsterdam en Leiden). Per regio een gelijk aantal ploegen. Wedstrijden worden gespeeld in de hallen van de clubs die actief zijn op "laag" niveau. Zij kunnen dan verdienen aan recette en consumpties.

De nummers 1 en 2 van iedere poule gaan door naar de kwartfinale. Loting. (Echter, je kunt geen ploeg loten uit jouw eigen regio!) In de kwartfinale speel jij slechts 1 wedstrijd.

De halve finale bestaat uit 3 speelrondes: iedere ploeg speelt 1x tegen de 3 andere ploegen. Na deze 3 speelrondes spelen de twee beste ploegen nog 1 wedstrijd (finale) tegen elkaar.

De halve finales en finale vinden plaats in 1 hal. Vergelijkbaar met de Haarlem basketballweek. Maar in dat geval gaat het om een serieuze competitie. De NBB-beker is wel een prijs die je wilt winnen als club.

Mocht het zo zijn dat er komende zomer slechts 4 ploegen overblijven in de DBL, en deze niet te verdelen vallen over 4 regio's, dan geen voorronde maar slechts een final four (loting) gevolgd door een finale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten