Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 8 oktober 2016

Den Bosch vs Donar [VERSLAG]

De eerste wedstrijd van de reguliere competitie. Beide ploegen speelden vorige week tegen elkaar om de supercup. (Winst Donar: 88 - 51)

Kwartstanden:

1. 12 - 14
  2. 28 - 27 (16 - 13)
  3. 36 - 51 (8 - 24)
  4. 52 - 73 (16 - 22)
Slechte 1e helft van Donar! Wat gaat er mis? (Hoewel de vraag: wat gaat er wél goed makkelijker te beantwoorden valt.)
  • passing (te veel turnovers)
  • ballmovement (de bal gaat in een veel te laag tempo van speler naar speler)
  • beweging (spelers staan te veel stil)
  • spacing (spelers maken de speelruimte te klein door te dicht op elkaar (en te veel aan dezelfde kant) te staan)
  • close-out verdediging op schoten (te laat en dus te veel ruimte voor schutters)
  • rotatie (overname van tegenstander ploeggenoot gaat in veel te laag tempo waardoor zo'n speler te vaak vrij komt te staan)
  • rebounding
  • foutenlast (Pasalic 3, Veenstra 2)
  • uitstraling (de ploeg straalt erg weinig fanatisme uit)
Wat is de reden? Gebrek aan scherpte? Onderschatting?

Spel in het derde kwart is veel beter dan in eerste 2 kwarten. Goed is het overigens niet. We krijgen betere opties (afrond onder de basket is niet goed, we passen de bal te weinig naar buiten als er onder de ring geen ruimte is / er te goed wordt verdedigd), we verdedigen feller (maar nog wel met te weinig intensiteit en gogme).

Okay, de wedstrijd was vanavond in Den Bosch en niet in Groningen (zoals vorige week) maar de prestatie van Donar vind ik tegenvallend.

Den Bosch scoorde 1 punt meer (ik had voorspeld dat de eindstand 47 - 70 zou worden) en Donar maar liefst 15 punten minder dan in de wedstrijd om de supercup. En ja, Donar maakte dus vandaag 3 punten meer dan verwacht. Maar Den Bosch had een productie die dus 6 punten meer bedroeg dan verwacht. Ofwel: het dubbele van het verschil van Donar ten opzichte van de voorspelling.

Nou ja ... het gaat om de punten. Doelsaldo kan aan het einde van de reguliere competitie beslissend zijn maar dan is het zaak om te zorgen dat wedstrijden gewonnen worden.

Statistieken heb ik tijdens de wedstrijd niet kunnen vinden. Na de wedstrijd wel. Cijfers zijn niet altijd veelzeggend. Stefan Mladenovic speelde tegen Den Bosch 25 minuten. (In de wedstrijd om de supercup speelde hij 14 minuten.) Dit o.a. vanwege foutenlast van Sean Cunningham maar zeker omdat Tjoe de Paula niet kon spelen. Mladenovic speelde, zoals van hem (international Nederlands team) verwacht mag worden, een degelijke pot. Geen geforceerde acties, geen frustraties merkbaar. Ik dacht zelf dat hij ook nog een steal had maar die vind ik niet terug in het overzicht.

De cijfers maakten wel andermaal duidelijk dat de ploeg redelijk veel persoonlijke fouten maakt: in deze wedstrijd waren dat er 20 (tegenover 11 van Den Bosch). Cunningham 4, Dourisseau 4, Pasalic 3, Veenstra 2, Mladenovic 2, Fieler 2, Jeter 2. In de wedstrijd om de supercup maakten wij ook 20 persoonlijke fouten (Den Bosch 15). De verdeling toen: Veenstra 5, Dourisseau 4, Fieler 3, Hoeve 2, Mladenovic 2, Cunningham 2.

Het is een risico maar wellicht Dourisseau wat meer sparen? Om bijvoorbeeld Fieler van de 4 naar de 3 te verschuiven? In mijn ogen is dat alleen een optie als je dát moment ook Pasalic en Smith kunt opstellen (Pasalic maakt ook een behoorlijk aantal fouten). Iemand (Cunningham?) doorschuiven van de 2 naar de 3? Kan. Prettig zou het zijn als je de beschikking hebt over Slagter en De Paula. Want dan hou je ook voldoende rotatie over op de 2.