Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 12 juni 2016

Mickey mouse

De Nederlandse eredivisie (voetbal) wordt al jaren 'Mickey mouse competitie' genoemd. In deze competitie spelen 18 ploegen. Dat is meer dan het dubbele dan in de DBL (Dutch basketball league), de Nederlandse eredivisie van het basketball.

Het aantal ploegen is dus niet de reden om te spreken van Mickey mouse. Dat is denk ik, met alle respect, wél het relatieve niveau (in vergelijking met andere Europese landen en hun nationale competities). Zeker als gekeken wordt naar landen waar de budgetten en salarissen veel hoger liggen dan in Nederland.
België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije (voor zover je dat Europa moet mogen noemen, ik zie het als een Aziatisch land!), Estland, Letland, Litouwen, Bosnië, Kroatië, Servië. Zeg maar alle landen ten zuiden én oosten van Nederland.

In de Nederlandse eredivisies 8 (vrouwen) en 7? (mannen) ploegen.

  • Tijdens het supporterstoernooi te Nijmegen lieten de Bossche medewerkers weten dat er een nieuwe sponsor is, en de club in het seizoen 2016/2017 weer meedoet in de DBL. 
  • Vanuit Weert nog geen bericht of B.S. Weert doorgaat in de DBL. 
Ook over de budgetten van clubs werd gesproken. Die zijn laag én, wat als er een tegenslag komt?, mogelijk weinig stabiel. Over Leiden bijvoorbeeld werd met enige scepsis ("daar kan het maar zo misgaan!") gesproken. In hoeverre is de club afhankelijk van Zorg & Zekerheid? Hoe veilig is het om een nieuwe hal te bouwen óf de huidige hal grondig te verbouwen voor een club wiens bestaan niet zeker is? 

Donar is in het verleden meerdere keren failliet gegaan. Daar lijkt het nu goed te gaan. Maar wat geeft garantie dat het niet opnieuw misgaat? 

Rotterdam heeft ook herhaaldelijk hachelijke momenten beleefd. Wat als Challenge sports stopt als sponsor? 

Apollo (Amsterdam) draait op een zeer minimale begroting. De club heeft gevoelsmatig de zaakjes goed voor elkaar. Maar in hoeverre lukt het om met enthousiasme (maar weinig financiële middelen) de top van Nederland te behalen?

Aris (Leeuwarden) heeft ook weinig centen te makken. Lukt het om in het nieuwe seizoen buitenlandse spelers te contracteren? En, hoe waardevol zijn die (lees: zou je je niet moeten richten op Nederlanders)? Uit Leeuwarden en omgeving haal je te weinig eredivisiewaardige spelers? 

Landstede (Zwolle) oogt stabiel. Hoe groot is hun budget? Welke spelers kunnen zij aan zich binden?

In hoeverre lukt het om de focus te leggen op een Europese clubcompetitie? (Dus tegen clubs uit andere Europese landen.) Hoe belangrijk is een nationale competitie om buiten eigen land te kunnen spelen? Ik vrees dat wanneer de competitie in eigen land te zwak is, de sponsoren e.d. verdwijnen, en je te weinig budget hebt om Europees te kunnen spelen. 

Wat dat betreft zitten wij in een impasse. De huidige competitie is bagger. Het splitsen van de competitie zorgt er voor dat je minder clubs in de competitie heeft en verveling toeslaat omdat je 8x per seizoen tegen iedere tegenstander speelt. Ploegen uit de promotie divisie laten doorstromen leidt tot nog meer veegpartijen tussen de topploegen en de rest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten