Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

donderdag 17 maart 2016

Shoeters vs Landstede (en het slot van de reguliere competitie)

Vanavond de wedstrijd Shoeters Den Bosch vs Landstede basketball Zwolle. Voor Shoeters is dit een van de wedstrijden voor straks de play-offs worden gespeeld. Winst is voor Zwolle zeer belangrijk gezien de jacht op de 1e plaats.

Stand:
  1. Donar (Groningen) 22 gespeeld, 17 gewonnen, 5 verloren, 34 punten
  2. Landstede basketball (Zwolle) 22 gespeeld, 17 gewonnen, 5 verloren, 34 punten
  3. B.S. Leiden 22 gespeeld, 17 gewonnen, 5 verloren, 34 punten
  4. Shoeters (Den Bosch) 22 gespeeld, 12 gewonnen, 10 verloren, 24 punten
  5. Rotterdam basketball college) 22 gespeeld, 8 gewonnen, 14 verloren, 16 punten
  6. Aris (Leeuwarden) 22 gespeeld, 8 gewonnen, 14 verloren, 16 punten
  7. Apollo (Amsterdam) 22 gespeeld, 7 gewonnen, 15 verloren, 14 punten
  8. BS Weert 22 gespeeld, 2 gewonnen, 20 verloren, 4 punten
Vrienden en ik verschillen van mening als het gaat om gewenste winnaar in het duel Shoeters vs Landstede. De meeste van mijn vrienden hopen op winst voor Shoeters aangezien Landstede een concurrent is van Donar (in de jacht op de 1e plek aan het einde van de reguliere competitie).

Zelf hoop ik op winst voor Landstede, omdat ik hoop dat Landstede (2e) en Donar (1e) beiden vrij zijn in de eerste ronde van de play-offs.

De volgende spelers komen vanavond niet in actie: Steve McWhorter (Landstede, hamstring blessure) en Arvin Slagter (Shoeters, griep). In mijn ogen is Landstede hierdoor meer verzwakt dan Shoeters. 1. Landstede heeft maar 1 point-guard (lees: spelverdeler), 2. Shoeters heeft meerdere spelers die shooting-guard kunnen spelen: Bouwknecht, Lietmeijer, Williams, Akerboom.

Het begin van de wedstrijd is voor de thuisploeg. Eerst is er een driepunter van Kees jr. Akerboom, en vervolgens een 'hook shot' van Dejan Kravic. Zwolle doet krampachtig iets terug maar komt, mede door de driepunters van Shoeters (4 op 5 in het eerste kwart?), niet dichterbij.

Shoeters is defensief een matige ploeg. Toch is de ploeg in deze wedstrijd (makkelijk) in staat om de Zwolse ploeg in aanvallend opzicht geheel lam te leggen. Werkelijk geen fatsoenlijke aanval wordt er door Landstede gespeeld. Het ontbreken aan een duidelijke lijn in de aanval leidt er toe dat de Zwollenaren veel pogingen ondernemen om driepunters raak te schieten. Maar ... het percentage rake schoten is bijzonder laag.

De gasten komen langzaam in de wedstrijd. Ricardo Glenn (center) heeft de afgelopen paar minuten diverse scores gemaakt, en staat nu op 13 punten. Men is nu ongeveer halverwege het tweede kwart.

24 - 12 was het grootste verschil tussen beide ploegen. Ruststand: 35 - 32.

In het tweede kwart was Shoeters Den Bosch in de 'bucket' (in de persoon van Dejan Kravic) niet in staat om Ricardo Glenn te neutraliseren. De Zwolse center scoorde 19 punten in de eerste helft. Donar zal dit donderdag 24 maart veel beter moeten doen!

De scores van beide ploegen wisselen elkaar af. "Trading baskets" noemt men dit. Iedere aanval resulteert in een score. "Stops" worden er niet gemaakt. Waarom wordt er zo slecht verdedigd?

Run & gun. De bezoekers namen een voorsprong. Inmiddels is deze teniet gedaan. Shoeters blijft in de wedstrijd dankzij de driepunters die zij raak schieten. Veel pogingen, hoog percentage.

Jessey Voorn (vandaag jarig) haalt het tempo uit een toch al trage aanval.

Stand na 3e kwart: 63 - 59.

Kiest Shoeters er (tijdens het reguliere seizoen) bewust voor om een brede rotatie te gebruiken? En wordt er bewust heel tactisch gespeeld (veel "plays")? Zo'n 8 spelers komen allen per persoon zo'n 23 minuten per wedstrijd in actie. De aanvallen zijn nogal statitisch. Weinig creativiteit. Ook een laag tempo.

Spannende slotfase. Zal het een thriller zijn zoals Donar vs Leiden vorige week? (10 maart)

Het is een puntje - puntje wedstrijd in de laatste minuut. Wie gaat dit winnen? Na verlenging?

Score + bonus. Gaat de vrije worp raak? Glenn met een lay-up. Kravic maakte de P. Vrije worp raak.

Vervolgens score Shoeters (Williams) en daarna score Landstede (Voorn). 81 - 81. Verlenging.

In de (1e) verlenging blijven de ploegen veel scoren. Van "stops" maken is geen sprake.

Eindstand: 96 - 93. Shoeters gegokt (geen P maken tijdens de laatste aanval van Landstede) en gewonnen.