Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

vrijdag 29 mei 2015

Mind, body & soul?

De strijd is beslist. Shoeters Den Bosch won donderdag 28 mei de 5e wedstrijd van de finale, en werd daarmee kampioen (4 - 1). Voor Donar rest niets meer dan de tweede plaats.

Hoewel dat op zich al teleurstellend is, vind ik het vooral jammer hoe het "resultaat" tot stand is gekomen. Van de vechtlust die we in de halve finaleserie wél hadden was zo goed als niets meer over. De spelers haalden in de finale absoluut niet het niveau (noch de intensiteit) die we hadden tijdens de bekerfinale.

De 'mindset' was niet goed, er was geen bezieling, men ging nauwelijks de fysieke strijd aan. Waarom toch werd er niet meer gebruik gemaakt van de bankspelers? Er werd gesteld dat spelers vermoeid zijn (geef ze dan tijdens de wedstrijd meer rust), veel spelers presteerden onder de maat (een invaller presteert (mogelijk) beter), er kwam spelers in foutenlast.

Kwartstanden:
  1. 20 - 30
  2. 36 - 40 (16 - 10)
  3. 59 - 52 (23 - 12)
  4. 85 - 64 (26 - 12)
In het eerste kwart (30) bijna net zo veel punten maken als in de overige drie kwarten (34) is gewoon niet goed. Een tweede helft verliezen met 49 - 24! ... dát is ... Vermoeidheid? Arbitrage? Dat mag allemaal geen excuus zijn.

Opnieuw was de arbitrage waardeloos maar daardoor hebben we, ondanks dat enkele 'calls' uiteindelijk cruciaal bleken te zijn, de wedstrijd niet verloren. Slechte aanvallen, slap verdedigen, veel gemiste schoten (én de tegenstanders veel open schoten geven die wél raak vielen) waren de oorzaak van het verlies.

Dat gebeurde in de voorgaande wedstrijden in de finaleserie ook. Zelfs in de wedstrijd op dinsdag 26 mei, die gewonnen werd. De stand kwam toen op 3 - 1.

Hoog tijd overigens dat de FEB eindelijk eens een protocol opstelt ten aanzien van wangedrag door supporters, én dat scheidsrechters ook gaan ingrijpen! In game 5 trapten Bosche fans twee keer reclameborden op het veld. Jaren terug besloten scheidsrechters eens om de wedstrijd enkele minuten stil te leggen. Dát was al slap maar nu doen ze helemaal niets meer!

Je zou de wedstrijd moeten afbreken én niet meer hervatten. De ploeg wiens fans dit soort dingen doen (als het omschoppen van reclameborden) verliest de wedstrijd. Gebeurt het vaker, en is het gevalletje recidive tijdens de play-offs, dan wordt de andere ploeg tot winnaar van de serie uitgeroepen! Ja, op basis van een actie tijdens 1 afzonderlijke wedstrijd. Verder zou de bond een geldboete moeten opleggen. 1e keer € 100 000; 2e keer € 250 000; 3e keer € 600 000 en bij de 4e keer € 1 500 000 plus degradatie.

Welke leden van het team blijven, en wie niet, wordt de komende weken (of maanden) duidelijk. Mijn verwachting is dat diverse spelers (waaronder steunpilaren) de club gaan verlaten. Een eerste gok van de spelers die vertrekken: Lance Jeter, Bill Clark, Mark Sanchez, Sean Cunningham, Ross Bekkering, Thomas Koenis, Mark Ridderhof, Craig Osaikhwuwuomwan. Verder denk ik dat coach Ivica Skelin vertrekt.

8 spelers waarvan 3 Nederlandse toppers (internationals), dat is (als dat de realiteit blijkt) geen goede gang van zaken. Juist deze Nederlandse spelers zouden behouden moeten worden!