Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

vrijdag 28 februari 2014

Donar @ Ljouwert

GasTerra Flames (Donar) speelt morgenavond (zaterdag 1 maart) in Leeuwarden tegen Aris. Weliswaar is Leeuwarden de hoofdstad van de provincie Friesland maar, als je de Leeuwardenaren Friezen noemt dan beledig je ze enorm. "Wij komen niet uit Friesland, wij komen uit Leeuwarden!" zo is hun standpunt. Goed, dan gaan de Groningers niet naar Friesland maar naar Leeuwarden.

Deze derby is altijd goed voor emotie. En soms (zoals voor de Kerst) sensatie: Aris won, na op een grote achterstand te hebben gestaan, de wedstrijd. In de dagen voorafgaande aan de wedstrijd werd geschreven dat een nederlaag tegen de Groningers, de koplopers van dat moment, zou leiden tot het ontslag van coach Ed Molthoff. Dankzij de overwinning bleef dat leed hem toen bespaard.

Met nadruk op toen want inmiddels heeft het bestuur van Aris alsnog besloten om het dienstverband met onmiddelijke ingang te beëindigen. Deze beslissing werd gisteren, daags na een nederlaag tegen Zwolle, genomen. Tom Simpson, tot voorkort assistent-coach, is aangesteld als interim-coach.

Simpson die in de zomer al werd benoemd tot coach maar gezien zijn werk zich genoodzaakt voelde om afstand te doen van die positie, om vervolgens assistent-coach te worden. Ed Molthoff, tot dat moment de assistent, werd daarop de hoofd-coach.

Een terugkeer van Pete Miller? Erik Braal? Men zal het moeten afwachten!

Flames (Donar) is op dit moment opnieuw de lijstaanvoerder van de DBL. Een (te verwachten) overwinning brengt de ploeg uit Groningen dichter bij de nummer 1 plaats in de eerste ronde van de play-offs. Iets wat voor de Groningers erg belangrijk is.

Aris staat op dit moment 7e. Op enkele punten voorsprong op de huidige nummer 8 (Rotterdam). De ploeg uit de havenstad voelt de hete adem van de concurrentie (uit Amsterdam) in de nek. De kans dat Apollo (Amsterdam) de play-offs gaat halen is niet heel groot (twee wedstrijden meer gespeeld dan Rotterdam basketball college). De kans dat zij 7e worden aan het einde van het reguliere seizoen is helemaal klein.

Ik hoop echter dat Aris als nummer 8 de play-offs in gaat (en dus in de eerste ronde de tegenstanders zijn van 'Donar').

Hoe zou het morgenavond zijn met de ploeg van Aris. Is men aangeslagen? Is men opgelucht en tegelijkertijd mentaal ijzersterk? Dat zal de wedstrijd uitwijzen.

Hopelijk zal geen enkele fan proberen een scheidsrechter aan te vallen! De vorige keer gebeurde dat wel. En ja, ik geef toe dat scheidsrechters mijn handen regelmatig doen jeuken (zeker in die wedstrijd!) maar geweld hoort niet (dus ook niet bij basketball hoewel sport oorlog is)! Vervelend gevolg van dit incident was ook nog eens dat in een digitaal roddelblad (het zogenaamde officiële Donar-gastenboek) werd geschreven dat ... ... het had gedaan. Ten onrechte! Hij is onschuldig. Dat ik dit een trieste zaak vind is niet alleen omdat we Donar-vrienden zijn. Het deugt gewoon niet om iemand 'zwart' te maken met valse beschuldigingen. (Hij werd er namelijk ook van beschuldigd supportersgroepen tegen elkaar op te hitsen. En dat zou moeten leiden tot een toegangsverbod voor de sporthal in Leiden.) Hij was niet het enige slachtoffer. Van een andere supporter werd een foto geplaatst met daarbij de vraag "Droeg de dader een bril?". Walgelijk!

De kwaliteit van de arbitrage is overigens wel rampzalig laag. Het niveau is diep triest. En, hoop op verbetering is er absoluut niet.

woensdag 26 februari 2014

IT

Op Facebook lees ik de laatste weken regelmatig berichten over "It-girls". Het gaat niet over een discotheek van weleer. De meiden zien er mooi uit, zijn redelijk bekend. Hun status hebben ze verkregen dankzij hun uitstraling ze hebben 'het'. Wat dat ook moge zijn.

Ik ga het in dit verhaal met je hebben over een speler die 'het' ook had. En zijn initialen zijn I.T. De point-guard van de Detroit Pistons. Kampioen van de NBA in 1989 en 1990. De leider van de 'Bad boys': Isiah Lord "Zeke" Thomas III.

Ondanks zijn kwaliteiten én ondanks dat hij, met zijn ploeg, in 1989 en 1990 kampioen was geworden, werd hij niet gekozen in het 'Dream Team'. De nationale ploeg van de USA op de Olympische Spelen van 1992, in Barcelona. Van de Pistons werd niet 1 speler geselecteerd. Alleen hun coach (Chuck Daly) had de eer om de coach te zijn van deze ploeg.

Waarom er geen speler van de Pistons was gekozen? Al jaren worden verschillende redenen genoemd: Michael 'Air' Jordan zou niet willen dat er een speler van de Pistons meedeed, de Pistons waren tijdens de play-offs naar de kleedkamers gegaan terwijl de wedstrijd nog niet officieel afgelopen was.

Dat laatste werd, in mijn ogen zeer ten onrechte, als onsportief gezien. Ik vind het soft om na een nederlaag te gaan handjes schudden! Je behoort de smoor in te hebben. Heel begrijpelijk dat de Pistons de afgang niet wilden meemaken om na het laatste fluitsignaal te worden benaderd door de winnaars (Chicago Bulls).

Isiah Thomas was een geweldige point-guard. Hij kon heel goed de bal spelen naar ploeggenoten, hij kon scoren, hij kon verschrikkelijk goed én hard verdedigen, hij was atletisch, kon snel rennen en hoog springen.

Mijns inziens had Thomas een speler moeten zijn van het 'Dream Team'. En niet John Stockton. Verder had Dennis Rodman gekozen moeten worden en niet Clyde Drexler (al speelden die op verschillende posities).

Dat Rodman samen kon spelen met Michael Jordan en Scottie Pippen bewezen ze later. Toen de ploeg kampioen werd in 1996, 1997 en 1998. Wat was het mooi geweest als al die rivalen van de Lakers ("Magic" Johnson), de Celtics (Larry Bird), de Bulls ("Air" Jordan en Scottie Pippen) en de Pistons (Thomas en Rodman) samen hadden gespeeld in die historische ploeg, in hét Dream Team!

De mix van kwaliteiten: aanvallen, verdedigen, passen, rebounden. Het zou geweldig zijn geweest!

dinsdag 25 februari 2014

Love

U zult er wel verrast zijn dit artikel te lezen. De artikelen waren (bijna) altijd gewijd aan de Nederlandse competities. Maar, nu toch iets over de NBA.

Regelmatig wordt er gesproken over mogelijke transfers, de 'trades'. Welke clubs ruilen spelers met elkaar? (Daar zijn soms 3 of meer clubs bij betrokken, met 10 of meer spelers op dat moment en 5 of meer toekomstige spelers (draft picks).)

Een van de meest genoemde clubs (in mijn ogen) is mijn favoriete club: de Boston Celtics. De geruchten gingen dan vooral over Rajon Rondo. Hij werd met diverse clubs in verband gebracht, maar speelt gelukkig nog altijd voor de Celtics.

Iemand die voor de toekomst in verband wordt gebracht met de Celtics, omdat hij binnenkort transfer vrij zal zijn (free agent), is de power-forward van de Minnesota TimberWolves: Kevin Love. Hij doet me toch wel een beetje denken aan een grote ster van de Celtics van vroeger: Larry Bird.

Love is een slimme speler die hard werkt, goed kan schieten, verantwoordelijkheid durft te nemen en een echte teamspeler is. Bird, in mijn ogen, was ook zo'n speler. Verder is Love, net als Bird vroeger, geen speler die de meest maffe goocheltrucs uithaalt. Meestal houdt hij het simpel doch effectief! Niet zo lang geleden zei Love nog dat Boston Celtics in zijn ogen een mooie club is. Of dat een kans biedt? Er zijn genoeg mensen die van mening zijn dat Love de T-Wolves alleen verlaat om naar de Los Angeles Lakers te gaan. (Earvin "Magic" Johnson zal K-Love ook wel willen contracteren. Maar de Lakers lijken ook geïnteresseerd in LeBron James, Kevin Durant en Carmelo Anthony.) De Celtics hebben ogenschijnlijk oog voor andere spelers: Love, Al Jefferson, Tony Allen, Gordon Hayward.

Wat zou ik het prettig vinden als Love (en zijn maatje Ricky Rubio) verhuizen naar de Boston Celtics om samen te gaan spelen met Rajon Rondo. U betwijfelt of dat kan twee point-guards? Ik denk van wel. Je kunt sneller wisselen van 'ballside' omdat de point-guard niet van zijde hoeft te wisselen om een nieuw aanvalsspelletje te gaan spelen.

Vraag is alleen: hoe makkelijk (en hoe lucratief) komen de Celtics af van hun huidige spelers? (Uitgezonderd Rondo, Bradley en Sullinger want die hou ik er graag bij.) Dit lijkt mij een mooie ploeg: Rondo, Rubio, Paul George (nu Indiana Pacers), Love, Roy Hibbert (nu Indiana Pacers), Avery Bradley, Gordon Hayward (nu Utah Jazz), Tayshaun Prince, Al Jefferson (nu Charlotte Bobcats) en Jared Sullinger.

Een ploeg met vele mogelijkheden, een ploeg die in balans is qua offensieve én defensieve kwaliteit! Een ploeg die zeker een TEAM kan zijn omdat er niet te veel 'go-to-guys' zijn. Als je in je ploeg LeBron James, Kevin Durant én Carmelo Anthony hebt, dan heb je wellicht te veel sterren. Met een verzameling topspelers (subjectief) heb je nog geen topteam.

vrijdag 21 februari 2014

All-star gala

Zondag wordt in Den Helder (in de Kings Dome) het all star gala gehouden. Er is genoeg "kritiek" op het format. Heel duidelijk hoe het dan wél moet volgens de critici is het allemaal niet.

De splitsing Nederlanders vs niet - Nederlanders juich ik niet toe. Zeker niet als de bondscoaches worden aangesteld als de coaches van det Nederlandse all stars terwijl de clubs(!) waar deze mensen de coaching doen niet de beste ploegen met een Nederlandse coach zijn! Dat wil zeggen: Den Bosch heeft (in de persoon van Sam Jones) weliswaar een "Nederlandse" coach en is daarmee de beste ploeg met een "Nederlandse" coach (2e op de ranglijst) maar tussen Jones en Van Helfteren (de andere coach van de Nederlandse selectie) komen nog twee Nederlandse coaches: Matrixx Magixx Wijchen en Landstede basketball Zwolle.

De selectie, nota bene als starter, van LaShard Anderson vind ik echt onbegrijpelijk! Rotterdam basketball college staat op de 7e! plaats. En waarom Niels Vorenhout de Zuidelijke u23 selectie mag coachen snap ik ook niet. Waarom is voor bijvoorbeeld Ferry Steenmetz deze eer niet weggelegd?

De zuidelijke selectie vind ik, afgezien van Dimeo van der Horst, overigens wel een zwakke indruk maken.

Ik zou de volgende spelers kiezen als starters van de noordelijke selectie: small-forward Yannick van der Ark (Groningen), center Max van Schaik (Den Helder), power-forward Quincy Treffers (Den Helder), shooting-guard Valentijn Lietmeijer (Zwolle) en point-guard Dexter Hope (Aris). Je zou eventueel nog "klein" kunnen gaan spelen in de volgende opstelling: small-forward Valentijn Lietmeijer, center Quincy Treffers, power-forward Yannick van der Ark, shooting-guard Dexter Hope en point-guard Maarten Bouwknecht (Groningen). Zeker die laatste samenstelling lijkt me erg interessant! Men zou met beide formaties, maar zeker in de laatste opstelling, heel goed voor "5 man out" kunnen kiezen als tactiek in de aanval. Dus: 5 spelers buiten de 'bucket' die insnijden (zeker als de 'backdoor' open staat). Als die ruimte er niet komt, kan deze ploeg denk ik wel schieten.

Waarom doen er speelsters van ploegen uit de promotiedivisie mee aan het all-star gala? Zijn er dan zo weinig eredivisiespeelsters? Ik dacht dat we 7 eredivisieploegen hebben met 12 speelsters voor iedere ploeg!

Het zou mooi zijn als de Nederlandse selectie in de volgende samenstelling speelt: small-forward Worthy de Jong (Leiden), center Josh Duinker (Leiden), power-forward Jeroen van der List (Den Helder), shooting-guard Kees Akerboom (Den Bosch) en point-guard Rogier Jansen (Den Helder).

En dat tegen de buitenlanders small-forward Patrick Richard (Wijchen), center Tai Wesley (Den Bosch), power-forward Justin Knox (Den Helder), shooting-guard David Gonzalvez (Den Bosch) en point-guard Emanuel Ubila (Den Helder).

zondag 16 februari 2014

Nog enkele weken te gaan ...

De play-offs van de DBL (mannen eredivisie) begint na een reguliere competitie van 36 rondes: 10 ploegen, iedere ploeg speelt 4x tegen elkaar (2x uit, 2x thuis). Het aantal gespeelde wedstrijden varieert van 23 (Rotterdam en Zwolle) tot 25 (Apollo Amsterdam, Leiden, Den Bosch, Donar Groningen).

Het verschil in gespeelde wedstrijden is nog groter geweest. En dat is een heel slechte zaak! Het tekent het amateurisme van de sport. Die ook al jaren lijdt onder de waardeloze arbitrage. Nederlandse scheidsrechters (ook in andere sporten) slagen er structureel niet in om te presteren. Niet dat de sporters nou wel zo goed presteren maar daar zie je zo af en toe nog wel een lichtpuntje (iemand die wereld- of Olympisch kampioen wordt).

Als je kijkt naar Europese wedstrijden dan zie je dat scheidsrechters uit het buitenland over het algemeen veel beter in staat zijn om een wedstrijd in goede banen te leiden. Dat zit 'm niet in hun spelregelkennis (daarin zie je vaak genoeg een vergissing) maar verder vallen ze niet op. Hun houding is veel positiever, veel bescheidener. Zonder dat ze nou té nederig zijn. Als ze moeten optreden dan doen ze dat.

De huidige stand in de DBL:
  1. GasTerra Flames 25 gespeeld 42 punten
  2. SPM Shoeters 25 gespeeld 38 punten
  3. Den Helder Kings 24 gespeeld 34 punten
  4. Zwolle 23 gespeeld 30 punten
  5. Matrixx Magixx 24 gespeeld 30 punten
  6. ZZ Leiden 25 gespeeld 30 punten
  7. Aris 24 gespeeld 16 punten
  8. Rotterdam 23 gespeeld 12 punten
  9. Apollo Amsterdam 25 gespeeld 8 punten
  10. Weert 24 gespeeld 2 punten
Qua confrontaties in de eerste ronde van de play-offs gaat mijn voorkeur uit naar:
1. GasTerra Flames - Aris Leeuwarden 8.
5. Matrixx Magixx - Zwolle 4.
3. SPM Shoeters - Leiden 6.
7. Rotterdam - Den Helder Kings 2.

zaterdag 15 februari 2014

Schande!!!!!!!

Het optreden van de scheidsrechters R. van Onzen & M. Sas in de wedstrijd Groene Uilen vs Amazone was een aanfluiting! Het was zelfs schandalig slecht!

Waar ze last van hadden weet ik niet maar de zeer opvallende aanvallende fouten (duwen met onderarm én elleboog) van de speelsters van Amazone Uball ontging ze volledig. Nou ja, bijna dan. Want met nog 4 minuten 40 seconden te spelen in het vierde kwart floot scheidsrechter Van Onzen voor de eerste én tevens laatste keer voor het begaan van een dergelijke duwfout.

De gasten mochten werkelijk alles doen wat in strijd is met de spelregels. Hoe amicaal de scheidsrechters en de coach van Utrecht tijdens de wedstrijd met elkaar omgingen was even verdacht als misselijk makend. Te meer omdat de geheel terechte opmerking ("Ze lopen te hakken!") van Uilen-coach Siderius - Bolman leidde tot een officiële waarschuwing. Bij herhaling zou een Technische fout de sanctie zijn. Na de eerste helft vroeg coach Siderius-Bolman aan scheidsrechter Van Onzen nog om uitleg. Het enige wat die kwijt wilde was "Ik wil je niet meer horen!". De assistent-coach van Amazone (Die zich als een hoofdcoach gedroeg wat tegen de regels is maar daar hadden de scheidsrechters geen oog voor!) reageerde met "Hakken? Hou op zeg met die onzin! We hakken niet!".

Deze waarschuwing aan coach Siderius-Bolman werd gegeven door Van Onzen. Blijkbaar last van een te groot superioriteitsgevoel want in de tweede helft wilde hij ondergetekende laten verwijderen uit de zaal. Ten onrechte nam mijn vriend de schuld op zich terwijl we geen van beiden iets onbehoorlijks hadden gedaan.

Wat gebeurde er? Voor de zoveelste keer beukte een speelster van Amazone Uball in haar dribbel met schouder, onderarm én elleboog in op een speelster van de Groene Uilen. Mijn vriend riep "Alweer duwen! Dat is de zoveelste keer! Ze mogen ook werkelijk alles!" Van Onzen kwam naar ons toe waarop ik riep "Duwen!" en maakte het duwgebaar. Deze op macht beluste scheidsrechter sprak daarop "Laatste waarschuwing. Nog een keer en je moet de zaal verlaten!" daarbij keek de scheidsrechter mij aan. Omdat ik dit zo lachwekkend vond keek ik hem smalend aan en zei "Pfffff!!". Daarop zei hij "Wegwezen anders stop ik ermee!". (De scheids had rustig kunnen stoppen. Een scheids die stopt is niet hetzelfde als het staken van de wedstrijd. Het is ongebruikelijk om met 1 scheidsrechter verder te gaan maar het kan wel.) Hij vroeg eerst de heren achter de jurytafel om in te grijpen en vervolgens een man die de kaartverkoop regelde. Mijn vriend liep weg en zei "Ik was het". Blijkbaar was diens opmerking voor de scheidsrechter de bron van ergernis. Maar ... hij zei niets verkeerds. Ook daarvoor niet. Alleen bij een fout die onbestraft werd gelaten riepen we wat een speelster fout deed. Nergens staat in de regels dat dit niet mag. Van schelden was totaal geen sprake.

Kwartstanden:
1. 22 - 14
2. 34 - 27
3. 47 - 43
4. 56 - 56
1 OT 65 - 65
2 OT 72 - 75

Beide ploegen speelden goed als team. Groene Uilen combineerde goed in de aanval (in de break) al waren de passes niet altijd even zorgvuldig. De verdediging stond redelijk maar de boxing-out was duidelijk minder goed, waardoor Amazone veel aanvallende rebounds kon pakken.

Amazone maakte goed gebruik van hun center (Amanda van Nuenen (ervaren speelster (eredivisie ervaring))) maar ook van hun point-guard (Jay-Elisa Burgos). Haar 'drives' waren gevaarlijk. En, haar 'step-back' leidde dankzij haar lengtevoordeel ten opzichte van de guards van de Groene Uilen regelmatig tot een score.

Het optreden van de scheidsrechters was overigens niet de reden van de nederlaag. Slecht rebounden en te veel schoten missen waren daar de oorzaak van. Na 4 x 10 minuten 1 vrije worp missen (Liesbeth Visser) en in de laatste seconde van de 1e overtime 1 vrije worp missen (Linda Mak) was duur.

Maar, dat speelsters van de Groene Uilen blessures opliepen door het gebeuk van de ploeg uit Utrecht is zeker frustrerend. De Groningse ploeg kampt toch al met veel blessureleed. Als je door je enkel gaat of last krijgt van zweepslag dan is dat domme pech. Maar hier was onsportief gedrag (onsportief handelen) de oorzaak! En, dat behoor je als scheidsrechter te bestraffen. Het gebeurde niet. Waarom de coach van de Groene Uilen niets zei over dat gebeuk? Omdat haar opmerking "Ze lopen te hakken!" haar al op een officiële waarschuwing was komen te staan. Een coach zal geen T willen krijgen omdat dit haar ploeg benadeelt.

Jammer dat er namens de bond niemand aanwezig was om de scheidsrechters te beoordelen want zij zouden een fikse schorsing moeten krijgen. En Van Onzen zou nooit meer mogen fluiten. Als je niet tegen kritiek kan moet je stoppen met je "werk". Ik krijg, als ik tijdens mijn werk iets fout doe, ook gewoon kritiek. Niets mis mee. Als ik zou worden uitgescholden zou het een ander verhaal zijn maar dat is niet zo. En, de scheidsrechters werden ook niet uitgescholden!

Voor de lezer(es) die denkt: 'Maar jij als toeschouwer bent geen collega van de scheidsrechter!' Klopt. Maar van mijn cliënten en kennissen van mijn cliënten krijg ik ook wel eens kritiek. Als ik daar niet tegen kan dan moet ik niet gaan werken. Je kunt mensen niet verbieden om kritiek te hebben. Wél kun je mensen aanspreken op onfatsoenlijk gedrag. Echter, daar is geen sprake van wanneer ik een scheidsrechter bekritiseer. Ik roep slechts welke fout er gemaakt wordt door een speler/speelster of coach. Dat is het benoemen van een feit. Mensen monddood maken past niet in de Nederlandse cultuur.

Groene Uilen vrouw A vs Amazone vrouwen A

De Groningse studentes ontvangen vanavond, in de Willem-Alexander sporthal, Amazone uit Utrecht.

De Amazones en de Uilen doen nog volop mee in de strijd om plaatsing voor de Final 4. Amazone staat op de 2e plaats met 8 punten uit 5 gespeelde wedstrijden. Groene Uilen staat op de 3e plaats met 4 punten uit 4 gespeelde wedstrijden. Op 11 januari (2014) werd het in Utrecht 59 - 52 voor Amazone. Eenvoudige rekensom: Uilen moet vanavond winnen met minimaal 8 punten verschil.

Als die Final 4 niet in hetzelfde weekend starten als wanneer de Elfstedentocht wordt verreden dan zou(den) 1 (of meer) geblesseerde speelster(s) van de Groninger studentenclub wellicht nog kunnen meedoen. Maar de focus ligt op de competitie, op de speelsters die nu kunnen spelen!

De Uilen is een groep meiden waarvan een aantal onervaren (leeftijd, of al wel iets ouder maar jaren op een lager niveau gespeeld): Loïs Sinnige, Hanne Nijtmans, Bonny Appelman. Dit is beslist geen verwijt (ik heb zelf nooit hoger gespeeld dan 3e klas rayon) maar slechts een constatering. En iets waar je (denk ik) rekening mee moet houden. In de zin van: de meiden, en dus ook de groep, moet(en) nog veel leren. Die potentie, en de bereidheid, is er. Een ontwikkelingsproces gaat met vallen en opstaan, met stapjes vooruit en achteruit.

Vanavond speelt Linda Mak gewoon mee. Zij is al drie weken terug. Er werd ergens geschreven dat de Groningse ploeg het voor de rest van het seizoen zou moeten doen zonder Linda Mak en Femke Vaandrager. Nou, spijtig genoeg heeft Femke het hele seizoen niet kunnen spelen. En, dat gaat ook niet meer gebeuren. Ze moet eerst nog geopereerd worden.

Er zijn wel geblesseerden maar dat zijn anderen. Inge Beenen bijvoorbeeld. Daardoor ontbrak zij ook in de bekerwedstrijd tegen Grasshoppers. Ze is inmiddels geopereerd, en is nu aan het revalideren.

donderdag 13 februari 2014

Groningen komt goed weg uit eigen huis!

De tweede confrontatie van de kwartfinale, de derde ontmoeting tussen Den Helder Kings en het Groningse GasTerra Flames, was een gevechtsdans (vergelijkbaar met Capoeira!) waar "Donar" een ware kattensprong maakte.

Het eerste kwart begon de thuisploeg meer dan redelijk (hoewel ook niet goed): na ongeveer 4 minuten en 30 seconden stond er een 11 - 2 stand op het scorebord. Echter, toen kwam er een dip die heel logisch te verklaren valt. De oorzaak bleef vrijwel de gehele wedstrijd het probleem, en wel aan beide kanten van het veld. Gevolg? De gasten kwamen terug tot 11 - 10. Het werd nog even 13 - 10 en vervolgens sloot Den Helder af met 13 - 12 en vervolgens 13 - 14.

Wat was dan de oorzaak? vraagt u zich waarschijnlijk af: de pick & roll.
Verdedigend: Flames ging, bij de 'pick', keer op keer 'hedgen', en voerde dat erg ver door. De center (meestal Bekkering) liep ver mee met de point-guard. Anderen moeten roteren waardoor in eerste instantie de center van de Kings vrij kwam (door de zogenaamde 'roll'). Wanneer hij niet werd aangespeeld, bleef men de bal rondspelen (meestal langs de driepuntslijn) waarna met de regelmaat van een postbode de bal bezorgd kon worden aan een schutter: die de bal in de basket deponeerde als ware het een postpakketje.
Aanvallend: Flames' point-guard Cashmere Wright maakte steeds geen gebruik van de pick & roll (waardoor Bekkering of diens back-up Koenis voortdurend vrij kwamen in de low-post / bucket). Hij gaf nimmer de bal af of een pass resulteerde, hoe voorspelbaar, in een turnover. Hij bleef maar zoeken naar een opening (die natuurlijk niet te vinden was), en besloot uiteindelijk met de moed der wanhoop te kiezen voor een slecht schot. Natuurlijk vielen die geforceerde schotjes niet.

Wat bij enkele toeschouwers voor verbazing en vervolgens irritatie zorgde was dat coach Skelin hier niets aan deed. Zeer waarschijnlijk zag hij het probleem niet. Waar hij helaas wel een reden meende te zien om na een P van Quincy Treffers, tekeer te gaan tegen de scheidsrechters terwijl er twee vrije worpen werden toegekend aan zijn ploeg en er toen geen sprake was van een actie die met een U bestraft had moeten worden. (Dat was op een ander moment, een fout op Arvin Slagter gemaakt door Jeroen van der List, zeker wél het geval.) Een zeer stomme actie van Skelin! Zeer terecht dat hij hiervoor een T (technische fout) kreeg. Ruststand: 28 - 35.

Na drie kwarten was het 48 - 47. En de eindstand was 67 - 59. In de tweede helft was er, wanneer de ploeg uit Noord-Holland in de aanval was, nog steeds voortdurend sprake van een 'mismatch' maar de Helderse spelers wisten elkaar niet meer zo makkelijk te vinden.

De Groninger spelers deden dat vaak ook niet. Tenzij Quentin Pryor de point-guard was. Hij gaf wél de juiste passes op Bekkering/Koenis. Wanneer zij in de 'post' goed werden opgevangen speelden zij de bal goed door naar Slagter of Dourisseau, die dan vaak genoeg raak schoten.

Hoewel het scoren van Slagter, Dourisseau of Pryor kwaliteit is, dat Den Helder niet kon profiteren van het slechte verdedigen van 'Donar' was puur geluk. Tactisch was het absoluut niet briljant wat de thuisploeg liet zien. Én dat was zeker niet voor het eerst dit seizoen.

woensdag 12 februari 2014

Stapje voor stapje naar de beker!

Donderdag a.s. (13 februari 2014) is de tweede wedstrijd in de kwartfinale van het nationale bekertoernooi. Return zoals de Angelsaksen het zeggen. Terugwedstrijd volgens onze zuiderburen (Belgen).

In de Kingsdome te Den Helder was de uitslag 85 - 85. Derhalve volstaat een 1 - 0 respectievelijk 0 - 1 zege om de halve finale te halen. Nou is de kans wel erg klein dat na 4 x 10 minuten die score op het bord staat. Slechts 1 raak geschoten vrije worp in 40 minuten tijd, dat zou wel een unicum zijn.

Een competitiewedstrijd in Den Helder eindigde afgelopen zaterdag (8 februari) in 68 - 86. Als het de Groningers lukt om Den Helder opnieuw onder de 70 punten te houden, dan is de kans groot dat zij de halve finale mogen spelen. In eigen hal maakt de ploeg regelmatig meer dan 75 punten. (Van een score van 100+ is zelden sprake. Maar dat is ook nooit een doel op zich.)

Of aan de zijde van Den Helder de nieuwe point-guard mag meespelen van de NBB is mij nog niet bekend. Dat zullen we derhalve moeten afwachten.

Winst of verlies is afhankelijk van de prestaties in de aanval en verdediging. Gezien de positie op de ranglijst en de statistische gegevens zijn die bij Donar goed en bij Den Helder Kings zeker voldoende. Maar als kritische toeschouwer heb ik toch regelmatig het idee dat diverse facetten van het spel beter kunnen én moeten.

De winnaar van deze kwartfinale zal in de halve finale spelen tegen het Bosche SPM Shoeters.

zaterdag 8 februari 2014

Simpele zege voor Flames

De Groningers, lijstaanvoerders van de Dutch basketballleague, wisten vanavond in de Helderse Kingsdome eenvoudig te winnen van Den Helder Kings.

Dit beviel de ongeveer 50 meegereisde fans (uit stad (Groningen) en ommeland) prima getuige hun vrolijke uitspraken. Het thuispubliek beloonde dat enthousiasme met een ludiek "Boeren! Boeren!". De nuchtere Grunnegers lieten zich niet van de wijs brengen en schreeuwden na iedere score van hún helden dan ook luidkeels "Boeren! Boeren!".

De poging van de man achter de microfoon om de fans van de Kings aan te moedigen ("Ik hoor alleen maar Groningers. Mensen laat u horen!") werd van keurige Groningse repliek gediend: "Donar Groningen lalalalala!".

De uitslag van de wedstrijd was 68 - 86. Hiermee behaalden de Groningers (op 1 punt na) dezelfde score als vorige week woensdag (bekerwedstrijd). De spelers van de thuisploeg kwamen echter 17 punten tekort om hun score van toen te evenaren.

A.s. donderdag (13 februari) is in Groningen de tweede wedstrijd in de kwartfinale tussen beide ploegen. De winnende ploeg ontmoet in de halve finales (ook over twee wedstrijden) SPM Shoeters Den Bosch.

In Den Helder was de uitslag 85 - 85. Geen overtime aangezien het in de bekerwedstrijden over het beste saldo na twee wedstrijden gaat. Mocht a.s. donderdag na vier kwarten de stand toevallig 65 - 65 zijn dán volgt wél een verlenging! Dan is het niet zo, zoals bij het befaamde campingspelletje genaamd voetbal, dat de ploeg met de meeste punten gemaakt in een uitwedstrijd tot winnaar wordt uitgeroepen.

Enkele "bijzonderheden":
1. Rogier Jansen kreeg een onsportieve fout wegens het vasthouden van de doorgebroken Quentin Pryor
2. Meerdere fouten (begaan door spelers van Den Helder) hadden een onsportieve fout als sanctie moeten hebben maar ...
3. de arbiters die redelijk begonnen (vooral Paul den Hartog floot voor zijn doen goed in de eerste minuten) verslapten (eenzijdig) naar mate de wedstrijd vorderde (het was in het nadeel van Donar, en het had er alle schijn van dat de drie scheidsrechters het een spannende wedstrijd wilden laten blijven)
4. Quincy Treffers werd uitgeroepen tot man of the match (in de tweede helft, vooral in het vierde kwart) wist hij weliswaar diverse punten te maken maar dat was mijns inziens niet zijn verdienste: Donar ging minder fanatiek, minder geconcentreerd, spelen én Treffers werd, in de ruimte die hij kreeg van de Groninger verdediging, goed aangespeeld door zijn ploeggenoten
5. Justin Knox (de nummer 21 van de Kings) wilde gaan vechten met Ross Bekkering (omdat hij zijn vijfde fout had gemaakt), zelfs toen hij naar de bank liep probeerde hij Bekkering nog kwaad te maken.

Spijtig (vind ik) was het geringe aantal speelminuten voor het trio Van der Ark, Bouwknecht en Hof. Nu begrijp ik het nog wel van Bouwknecht (die de laatste tijd in het eerste minder goed speelt dan aan het begin van het seizoen) maar Hof (die wat mij betreft sowieso te weinig speeltijd heeft) en zeker Van der Ark spelen goed in de minuten dat ze mogen meedoen.

Ik vind dat je die jongens ook moet laten spelen als het nog een wedstrijd is, en er dus druk op die jongens komt te liggen als ze mogen spelen (daar leren ze van)! Maar, zeker in een wedstrijd waarin je de hele wedstrijd een ruime voorsprong in handen hebt moeten ze meer spelen. Zeker als spelers (Bekkering, Koenis) in foutenlast komen.

Donar / Flames speelde overigens niet eens een goede wedstrijd. Een toeschouwer vroeg na afloop "Speelde Groningen erg goed of is dit hun gewonen niveau? Want het was in de bekerwedstrijd toch een gelijkspel?". Een andere Groningse fan reageerde (enigszins diplomatiek) "Dit is wel hun gebruikelijke niveau maar Den Helder speelde vanavond denk ik minder goed dan gewoonlijk". Ik zie Den Helder alleen spelen als ze in Groningen op bezoek komen maar ... Donar speelde zeker niet veel beter dan ze anders doen. Zo gaven we in de verdediging veel ruimte weg, was de rotatie opnieuw niet goed, hebben we nog altijd moeite met de penetratie van guards, plukten we erg weinig rebounds, was de passing te vaak te slordig en maakten de tegenstanders eigenlijk veel te veel punten.

dinsdag 4 februari 2014

All-star game mannen

De starters zijn bekend. Voor wie het nog niet gelezen heeft op een andere site (het is op diverse sites gepubliceerd) hier het overzicht:

de selectie van buitenlanders (met de coaches Ivica Skelin (GasTerra Flames) en Jean-Marc Jaumin (Den Helder Kings)) bestaat uit de volgende starters: forward Jason Dourisseau (GasTerra Flames), center Tai Wesley (SPM Shoeters), forward Justin Stommes (Landstede basketball), shooting-guard LaShard Anderson (Rotterdam basketball college) en point-guard Cashmere Wright (GasTerra Flames). Anderson is op dit moment geblesseerd.

De volgende spelers kregen te weinig stemmen om te mogen starten, en moeten dus hopen dat zij door de coaches worden geselecteerd: forward Holden Greiner (Landstede basketball), center Sergio de Randamie (Landstede basketball), forward Mike Schachtner (Zorg & Zekerheid Leiden), guard Emanuel Ubilla (Den Helder Kings). Ik verwacht dat zij wel geselecteerd zullen worden. Net als wellicht Quentin Pryor (GasTerra Flames) en Dan Coleman (GasTerra Flames).

De selectie van Nederlanders (met de coaches Sam Jones (SPM Shoeters) en Toon van Helfteren (Zorg & Zekerheid Leiden)) bestaat uit de volgende starters: forward Kees Akerboom jr. (SPM Shoeters), center Ross Bekkering (GasTerra Flames), forward Stefan Wessels (SPM Shoeters), shooting-guard Arvin Slagter (GasTerra Flames) en point-guard Leon Williams (Landstede basketball).

Deze Nederlanders moeten afwachten of de coaches hen zullen selecteren: Josh Duinker (center, Zorg & Zekerheid Leiden), Rogier Jansen (shooting-guard, Den Helder Kings), Worthy de Jong (small-forward, Zorg & Zekerheid Leiden) en Jeroen van der List (power-forward, Den Helder Kings). Denk dat zij allen wel geselecteerd worden door de coaches. Het zou me niet verbazen als Van Helfteren en Jones ook Ralf de Pagter en Ties Theeuwkens selecteren. En niet te vergeten Sean Cunningham. (Alle posities dubbel bezet. De meeste spelers zijn ook international (geweest).)

Wie heeft eigenlijk de coaches benoemd? Zijn Van Helfteren en Jones aangewezen omdat zij de bondschoach en assistent-bondscoach zijn? Met alle respect maar gezien de positie van Leiden op de ranglijst vind ik Van den Belt & Jones een beter duo.

Niet overeenkomstig mijn selectie maar als ik "eerlijk" kijk naar de prestaties dan zouden dit in mijn ogen de startende spelers moeten zijn.

Buitenlanders: forward Dourisseau, center Wesley, forward Stommes, guard Wright en guard Ubilla. Reserves: forward Cowels (Den Helder Kings), center Knox (Den Helder Kings), forward Greiner, guard Pryor (GasTerra Flames) en guard Tiller (Landstede basketball Zwolle).

Nederlanders: forward Akerboom jr., center Duinker, forward Bekkering, guard Slagter, guard Williams. Reserves: forward Van der List, center Poels (Matrixx Magixx), forward Theeuwkens, forward Wessels, guard Jansen, guard Van der Horst (Matrixx Magixx) en guard Mladenovic (Matrixx Magixx).

zaterdag 1 februari 2014

Minder goed dan uitslag doet vermoeden

De uitslag (2 punten verschil) doet wellicht vermoeden dat het een goede, spannende wedstrijd is geweest vanavond in de Groningse MartiniPlaza. Niets is minder waar!

Het was, vooral aan de zijde van de thuisploeg, een matige vertoning.

Kwartstanden:
1. 11 - 22
2. 39 - 43 (28 - 21)
3. 57 - 55 (18 - 12)
4. 80 - 78 (23 - 23)

9 turnovers in de eerste helft (2e helft niet geteld!), 2 keer een fieldgoal tegen uit een turnover, 5 fieldgoals tegen uit backdoor-situaties. Dát is allemaal veel te veel van het kwade! Het was, bekeken vanuit het oogpunt van Donar-fans, maar goed dat Zwolle gaandeweg de wedstrijd niet meer zo makkelijk wist te scoren want anders was het (na de 4 - 16 voorsprong voor Landstede basketball) wellicht dramatisch afgelopen voor de GasTerra Flames.

Overige tussenstanden (time-outs):
2 - 12
25 - 35
33 - 37
36 - 40
47 - 49
59 - 59
72 - 67

Er ging ook vanavond weer van alles mis wat het hele seizoen al niet goed gaat: verdedigen op de pick & roll (afdraaien naar buiten), (defensief) rebounden én (gruwelijke fout van de dj!) deuntje van de Harlem Globetrotters tijdens aanvallen van de gasten.

Wanneer houdt dit op? Als Donar historie is? Over het feestje in het Donar-museum: Het was gezellig op het feestje Donar-historiedag. Fijn dat dit mogelijk was! (Gevolg van een goed gesprek tussen het huidige bestuur en de sv?) Jammer dat er weinig oud-spelers en coaches aanwezig waren. Er kwamen nog wel wat spelers van de huidige ploeg langs.

Nou ja, laten we het als Groningers zijnde positief bekijken: de thuisploeg won.

Ander minpuntje? De refs besloten te weinig tot no-calls. Men floot voor aanvallende fouten die er niet toe deden waardoor scores niets geteld werden. Veel te strikt gefloten! Terwijl men een onsprotieve fout slechts bestrafte als zijnde een gewone persoonlijke fout.

Nóg een minpunt: de technische fout van coach Skelin. De arbiters besloten tot het geven van een P tegen een speler van de Groninger ploeg. Daar kan je het mee oneens zijn. Maar sta niet zó duidelijk te protesteren. Je behoort te weten dat de scheidsrechters hier een technische fout voor geven.

Dat is twee vrije worpen (van 61 - 59 naar 61 - 61) + balbezit. Ondanks zijn gemiste vrije worpen werd Jason Dourisseau de topscorer én mvp. Niet iedereen speelde zo'n gelukkige wedstrijd.

Ik durf wel te voorspellen dat het spel in de komende bekerwedstrijd tegen de Den Helder Kings vele malen beter zal moeten zijn anders gaat het lastig worden om de halve finales te halen.