Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 2 november 2014

Waartoe, waarvoor

Waarheen leidt de weg, die wij moeten gaan?

Enige tijd geleden sprak ik met iemand over het ontbreken van een vrouweneredivisieploeg in de stad Groningen of op zijn minst een vrij toegankelijke ploeg in de promotiedivisie. Daarmee spraken we ook over het rendement van het RTC Noord.

Speelsters die nu te oud zijn om in de vrouwen under 20 eredivisie te mogen spelen vallen in sommige gevallen noodgedwongen terug in de tweede divisie (in het vrouwenbasketball bestaat geen eerste divisie). Groningen heeft 1 club die met een ploeg uitkomt in de promotiedivisie: studentenclub de Groene Uilen. Studenten ... dat is voor sommigen een belemmering. De ploeg mag slechts maximaal 4 speelsters accepteren (voor het A-team) die niet zijn ingeschreven als studente van de Hanzhogeschool of de Rug (Rijksuniversiteit Groningen).

Dit is een studieniveau dat niet voor iedereen haalbaar is terwijl daar wel speelsters tussen zitten die de top van het Nederlandse basketball willen halen. Het omgekeerde is ook mogelijk: iemand die wel kan (en wil) studeren maar als basketballster niet zo ambitieus is. Iemand die het wel leuk vindt om in de promotiedivisie te spelen (het niveau is er tenslotte hoger dan in de tweede divisie) maar die niet droomt van de eredivisie en een carrière als international.

In Groningen moet er dan ook heel veel gaan veranderen. Er moet een eredivisieploeg komen die het mogelijk maakt dat studie/werk en basketball goed met elkaar gecombineerd kunnen worden. 2x per dag trainen ('s morgens en 's avonds) en dat 5 dagen per week (maandag tot en met vrijdag). Deze ploeg moet speelsters van verschillende onderwijsniveaus accepteren. En ook speelsters die geen onderwijs meer volgen maar al een fulltime-baan hebben. (Nou bestaat de huidige eredivisie amper uit speelsters die al zo oud zijn dat zij niet meer studeren maar dat ter zijde.)

Als we dat niet bereiken krijgen we in Groningen geen eredivisieploeg terug. Er is namelijk geen ploeg die als geheel door kan stromen van de under 20 eredivisie naar de promotiedivisie of eredivisie. De promotiedivisie is onmogelijk vanwege de regel van het maximum aantal dispensatiespeelsters (leden die geen opleiding volgen aan de Hanze of RuG), de eredivisie is onmogelijk omdat er te weinig geld is en te weinig kwaliteit.

Je kunt echter geen speelsters uit diverse jaren bij elkaar brengen omdat speelsters, zodra ze te oud zijn voor de u20 enorm aan kwaliteit verliezen (ze gaan op een te laag niveau spelen) of ze stoppen met basketball.

Groningen heeft de potentie (leuke, grote stad waar het prima toeven is; je kunt hier studeren op verschillende niveaus, kiezen tussen verschillende richtingen; in en om de stad is de werkgelegenheid nog redelijk). Maar als je daar niets mee doet ...

Het idee om op het RTC meiden te willen opleiden voor de eredivisie is leuk bedacht maar in de realiteit komt er weinig van terecht. Speelsters willen in Groningen blijven (dus in andere plaatsen waar men wél een eredivisieploeg heeft komen de meiden zelden terecht), en in Groningen is geen eredivisieploeg.

Als je dan ook nog eens het probleem hebt dat het RTC niet voorziet in ieder onderwijsniveau dan wel dat tieners (en hun ouders) onvoldoende vertrouwen hebben in de onderwijskwaliteit van het RTC (als het gaat om voortgezet onderwijs en niet om de sportopleiding) dan valt een deel al weer buiten de boot. Het is zo jammer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten