Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 10 mei 2014

Finale vrouwen rayon hoofdklasse gewonnen door Scylla

De finale in de vrouwen rayon hoofdklasse werd vanavond gewonnen door Scylla. Het verschil in kwaliteit was reeds in de eerste helft duidelijk zichtbaar maar op het scorebord nog niet. Hoewel in de eerste helft er al wel een voorsprong van 14 punten werd genomen door Scylla. Ruststand: 30 - 35 (in het voordeel van Scylla).

In de eerste helft schoot Femke Winkels al 2 driepunters raak. Daar voegde zij in de tweede helft nog zo'n 8? aan toe? Nu heb ik de punten van de speelsters niet bij gehouden maar is 35 een redelijke schatting? (Ach, het is een TEAMsport!) Waarmee ik overigens absoluut niet de suggestie wil wekken dat zij (Femke Winkels) solistisch speelde want dat was gewoon echt niet zo! Omdat zij 'HOT' was zochten haar teamgenotes haar steeds op. Zelf zocht ze voortdurend de juiste positie. Heel veel moeite hoefde ze daar overigens niet voor te doen. Ze liep over het veld alsof ze in de Herestraat aan het shoppen was. De afstand tussen twee oases in de Sahara is kleiner dan de afstand waarop verdedigsters van Celeritas stonden ten opzichte van de topscorer van Scylla.

Scylla nam veel meer schoten, én schoot deze tegen een veel hoger percentage raak dan het schotpercentage van Celeritas. Gecombineerd met de matige verdediging is het ruime verschil verklaard.

In de eerste helft toonde Celeritas overigens wél veel veerkracht. En, dat verdient wel een compliment. Zoals plaatsing voor de finale ook iets is waar de meiden zeker trots op mogen zijn. Want daar leek het tijdens de reguliere competitie lange tijd niet op. De ploeg stond week na week niet eens bij de beste 4 ploegen (final four). Maar de laatste maand(en) ging de ploeg wedstrijden winnen.

De ruststand gaf nog hoop voor de tweede helft. Als Celeritas nou iets beter zou gaan spelen zou er al wat mogelijk zijn. En als Scylla in een dip zou raken ...? Maar geen van beide gebeurde. Scylla ging nog beter spelen (wist heel goed ruimte te verkrijgen voor schoten (ook lay-ups)), en bij Celeritas vielen de schoten de gehele wedstrijd nauwelijks. Defensief klopte het vaak ook niet, en dan speel je spijtig genoeg een verloren wedstrijd.

Ik hoop wél dat de betere speelsters volgend seizoen minstens in de rayon hoofdklasse (2e divisie) uitkomen! Tijdens de wedstrijd vond ik het persoonlijk jammer dat men niet altijd koos voor een spelverdeelster die tempo in de aanval brengt. Ilonka Debets brengt als point-guard veel meer snelheid dan Marleen Danhof. Een gemiste kans omdat in mijn ogen Scylla in de transitie van aanval naar verdediging behoorlijk traag was. Veel trager dan hun transitie van verdediging naar aanval. Het verschil in ervaring op hoog competitief niveau (minimaal promotiedivisie) is groot, en dat was vanavond (in mijn beleving) beslissend.