Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 29 april 2013

De toekomst in Grunn

De prestaties van de drie meidenploegen van bolwerk Celeritas - Groene Uilen die landelijk spelen zijn behoorlijk constrasterend: de meiden under 18, die speelden in een interrayonale competitie, deden het daarin niet onverdienstelijk. Ze eindigden op de 3e plaats (maar het aantal gespeelde wedstrijden, door de ploegen in deze competitie, liep sterk uiteen: nummer 6 Leiden speelde 15 wedstrijden, nummer 5 Cangeroes speelde 10 wedstrijden, nummer 4 Den Helder, nummer 2 Grasshoppers (under 16) en Celeritas speelden alle drie 17 wedstrijden en kampioen Hoofddorp speelde 18 wedstrijden. Celeritas meiden under 18 zal, in een enigszins andere samenstelling (namelijk met meiden jonger dan 18 jaar, die spelen in de meiden under 20 ploeg), meedoen aan het Nederlands kampioenschap.

Celeritas meiden under 20 eindigde in de meiden under 20 eredivisie op de 9e plaats. De nummers 1 tot en met 8 ontlopen zeker degradatie. De ploegen die lager zijn geklasseerd zijn afhankelijk van het aantal ploegen dat wil promoveren naar de meiden under 20 eredivisie. Ofwel: het is nog onduidelijk of Celeritas degradeert.

Groene Uilen vrouwen 1 speelt in de vrouwen promotiedivisie. De ploeg eindigde de reguliere competitie als 3e, en plaatste zich daarmee voor de Final four. In de halve finale van deze 'play-offs'  speelt de ploeg tegen bc Apollo uit Amsterdam. De strijd gaat over 2 wedstrijden: de 1e wedstrijd was afgelopen zaterdag (27 april) in Groningen, de 2e wedstrijd is a.s. zaterdag (4 mei) in Amsterdam. De 1e wedstrijd werd met 71 - 56 gewonnen door de Uilen.

Als Celeritas under 20 degradeert dan pleit ik er voor om bijna de helft van deze selectie volgend seizoen te laten spelen in de vrouwen 1 ploeg van de Groene Uilen. Te meer omdat zeer waarschijnlijk Naomi Talens (studie) en Nicolien Brandenbarg (co-schappen) zullen stoppen met basketball in een landelijke competitie.

Christy Buderman, Kim Keijzer, Marit Siersema, Hedy Hoeve, Ilonka Debets & Lisette van der Wal voegen bij de huidige Uilen (Liesbeth Visser, Maxime Tauran, Esther van Bochove, Kim Jaasma & Inge Beenen) en Anke Kuiper (afgelopen seizoen Celeritas en waarschijnlijk komend seizoen Groene Uilen (zij moet qua leeftijd weg uit de Celeritas meiden under 20 ploeg)). Dan heb je een wat ruimere selectie (12 speelsters) dan de huidige selectie van de Uiltjes (9 speelsters (waarvan 1 speelster het afgelopen seizoen ook speelde voor Celeritas meiden under 20: Janis Ndiba, zij speelt volgend seizoen zo goed als zeker voor het CTO (vrouwen eredivisie))).

Niet dat een grote selectie een garantie biedt, maar de Uiltjes verloren dit seizoen enkele wedstrijden als gevolg van een te krappe selectie. Ze gingen dan met 6 speelsters naar een wedstrijd en raakten dan vroeg in het 3e kwart een speelster kwijt en (soms?) aan het einde van het 3e kwart of het begin van het 4e kwart nog een speelster. Of de ploeg kwam niet in foutenlast maar de tegenstandsters hadden meer energie, want zij konden hun speelsters meer rust geven (doorwisselen) tijdens de wedstrijd.

Wellicht dat Linda Mak en Cora Mantingh (die beiden vorig seizoen kampioen werden met Groene Uilen maar dit seizoen niet beschikbaar waren) terug willen keren? Christy en Kim K. zouden dan, hoewel dat (misschien?) niet ideaal is voor hun ontwikkeling, kunnen spelen in de under 18 interrayonale competitie, en trainen met de Groene Uilen. (Naar ik begreep was het voor het volgende seizoen de bedoeling dat Christy zou gaan spelen in de meiden under 20 ploeg van Celeritas en 1x per week trainen met Groene Uilen, maar ja ... mits Celeritas under 20 eredivisie speelt.)

Het is denk ik belangrijk dat meiden die naar het rtc gaan in de promotiedivisie spelen, als meiden under 20 niet mogelijk is. Interrayonaal is leuk maar dat niveau remt hun ontwikkeling.

zaterdag 27 april 2013

Vrouwen promotiedivisie (Final Four) Groene Uilen vs bc Apollo

Als je kijkt naar de eindstand (en de uitslagen van de eerdere wedstrijden, gespeeld in de reguliere competitie) zou je wellicht denken aan een 'Vorentscheidung'. Maar ... de eerste drie kwarten gingen beide ploegen behoorlijk gelijk op. In het begin van het derde kwart maakten de gasten de achterstand (28 - 23) die zij voor de pauze hadden opgelopen, goed.

Als de ploeg van coach Dwight van West volgende week in haar eigen Apollohal beter verdedigd en zorgvuldiger is in de afronding van aanvallen dan is het bereiken van de finale niet onmogelijk.

Vanmiddag, in het (goh, wat past het goed bij de datum van vandaag) Groninger Willem-Alexander sportcentrum, waren de Groningse studentes de betere ploeg. Na 4 x 10 minuten spelen stond er een redelijk overtuigende 71 - 56 stand op het scorebord.

Het was (waarschijnlijk) de laatste thuiswedstrijd van Naomi Talens (studie) en Nicolien Brandenbarg (co-schappen). Of Celeritas volgend seizoen in de under 20 eredivisie mag spelen, lijkt me voor de toekomst van Groene Uilen niet onbelangrijk.

Op 4 mei is 's middags om 15:00 uur de return. De terugwedstrijd zoals Vlamingen zeggen. Zouden ze ook spreken van een nederlaag zonder erg?

De mannen van de Groene Uilen verloren vanmiddag met 88 - 55 in Barendrecht van cbv Binnenland. Het wordt voor de ploeg van coach Hans Nieboer wel heel lastig om de finale te halen.

dinsdag 23 april 2013

Chasse patat

Game 3, van een best-of-5 serie. Omdat de als nummer 3 geplaatste GasTerra Flames / DONAR de eerste 2 games wonnen, zouden zij bij winst van de wedstrijd van vanavond doorgaan naar de halve finale.

Tijdens game 1 speelden de Groningers geen goede eerste helft. En ook tijdens game 2, in Den Helder, was de eerste helft niet voor de Groningse ploeg. Hoe zou het vandaag gaan? Ik had geen flinke voorsprong (20+ punten) bij rust verwacht.

Maar ... na het eerste kwart (22 - 5) nam de positiviteit van de verwachting toe. Dit werd echter door de gasten uit de kop van Noord-Holland in het tweede kwart meteen de kop ingedrukt. Bij rust was de stand namelijk 39 - 25. (Ofwel: 17 - 20) 

Deze inhaalrace kostte de bezoekers mogelijk te veel energie. Want, de jacht op de winst in game 3 bleek uiteindelijk een overduidelijke en zeer pijnlijke chasse patat voor de Heldenaren. Ze verloren met 81 - 50. Toch mag de Helderse formatie trots zijn op hun prestatie dit seizoen. Het eerste seizoen voor de Kings, na jaren van afwezigheid is Den Helder weer terug in de manneneredivisie.

De ploeg wist in dit seizoen tegen de topclubs ook best redelijk te presteren. Zo wonnen ze van regerend landskampioen, en de nummer 1 van de reguliere competitie, EiffelTowers Den Bosch.

Of de ploeg volgend seizoen dezelfde spelers zal bevatten? Ik twijfel daar toch wel aan. Gaandeweg het seizoen leek de selectie minder een team te zijn. Sterker nog: vaker en vaker was wrijving zicht- en hoorbaar. Jeroen van der List zou wel eens de beslissing kunnen nemen om de club te verlaten. Max van Schaik zie ik ook wel een overstap maken. Deze eventuele overstap zal geen terugkeer naar Flames zijn, zo vermoed ik. Misschien naar Magixx Wychen?

Nog even over de wedstrijd: het was een behoorlijke teamprestatie. Het spel was zeker voor verbetering vatbaar, maar ... het eerste kwart speelden ze gedreven. En de invallers draaiden lekker mee. Thomas Koenis wist zich in mijn ogen positief te onderscheiden met 16 punten + 6 rebounds + 8 steals.

Jamal Boykin noteerde een double-double: 10 punten + 13 rebounds. Rogier Jansen werd topscorer met 19 punten.

De scheidsrechters waren (zoals bijna altijd) waardeloos! Niet alleen te veel beslissingen die in mijn ogen foutief waren, maar opnieuw was hun houding verschrikkelijk afkeurenswaardig. Arrogant en schurkend aan corruptie.

zondag 21 april 2013

Stephen Jackson

Stephen Jesse Jackson, guard/forward, werd recent ontslagen door de San Antonio Spurs (die Tracy McGrady als diens vervanger contracteerden). Hij had binnen 48 uur een nieuwe club (werkgever) moeten vinden om in de play-offs te mogen spelen.

Jackson presteerde niet goed genoeg en zou slecht functioneren in samenwerking met jonge(re) spelers. Nou, dan zou hij bij de L.A. Lakers prima op zijn plaats zijn! Daar hebben ze diverse "oudjes". Maar, dat zal dan pas in het seizoen 2013/2014 kunnen gebeuren.

Het zou een hereniging van Stephen Jackson en Metta World Peace (voorheen bekend als Ron Artest) betekenen. De twee mannen gingen ooit eens op de vuist in de Palace, de hal waar de Detroit Pistons hun wedstrijden spelen.

Als de kritiek (slechte relatie met jonge(re) spelers) onterecht is, dan zou Jackson wellicht ook een optie kunnen zijn voor de Boston Celtics? De Celtics hebben in de persoon van Jason Terry weliswaar een leuke afstandsschutter (als opvolger van Ray Allen die naar de Miami Heat vertrok) maar Terry is een minder goede verdediger. En Ray Allen is ook al geen topverdediger. Jackson is denk ik een veel betere verdediger. Tenminste, als hij wil.

De Celtics hebben wel versterkingen nodig. Rajon Rondo, de startende point-guard, raakte geblesseerd en daarna ging de ploeg een serie wedstrijden winnen. (Daar kwam later wel weer een dip in van meerdere wedstrijden op rij.) Avery Bradley leek een positieve invloed te hebben op het spel. Bradley wordt gezien als een goede verdediger. Nadeel van Bradley: (heel) veel turnovers.

Brand Bass (in in mindere mate ook Jeff Green) komt tekort. Paul Pierce en Kevin Garnett beginnen last te krijgen van ouderdom. Als Boston weer kampioen wil worden dan zal de selectie moeten worden versterkt. Henk Norel als rookie? Via een ruil spelers als Kemba Walker, Tayshaun Prince, Shawn Marion en Roy Hibbert proberen te halen?

donderdag 18 april 2013

Met speels gemak

GasTerra Flames dolde vanavond de Helderse Kings. Den Helder had niets in te brengen. Het gebrul van hun coach, Jaumin, ten spijt.

De Groningers braken met een traditie: de eerste thuiswedstrijd van de play-offs verliezen na het huldigen van spelers. Tot vanavond was het, zo herinner ik het mij, ieder jaar dat een (of meer) speler(s) van Donar (een) individuele prijs/prijzen won(nen) zo, dit eerbetoon zo veel negatieve invloed had op de ploeg dat men de play-offs begon met een valse start.

Hiervan was nu geen sprake. De ploeg behoefde absoluut niet in de reserves te gaan. Na een makkelijke partij is de stand in deze best-of-5 serie nu 1 - 0. Zaterdag 20 april is de tweede wedstrijd uit deze serie in Den Helder, dinsdag 23 april wordt er weer gespeeld in Groningen.

zondag 14 april 2013

Duidelijke zaak

Grasshoppers uit Katwijk, de nummer 1 van de meiden under 20 eredivisie, is een veel beter TEAM dan het Groningse Celeritas/rtc Noord, de nummer 8 van dezelfde competitie (en dus degradatiekandidates: de nummers 1 t/m 8 handhaven zich in de eredivisie).

Een tweede zeer duidelijke zaak: de scheidsrechters waren, opnieuw, zeer ongeschikt voor hun functie. Meest opvallende fout: een opzettelijke elleboogstoot niet zien en over het slachtoffer zeggen "het is theatraal gedrag"!

Kwartstanden:
1. 8 - 21
2. 22 - 44 (14 - 23)
3. 34 - 64 (12 - 20)
4. 51 - 80 (17 - 16)

Het zou voor talentes als Christy Buderman en Kim Keijzer een heel slechte zaak zijn als Celeritas volgend seizoen niet mag meedoen aan de under 20 eredivisie. In Groningen is al enkele jaren geen eredivisieclub.

De speelsters van Groene Uilen (aan het einde van het seizoen stoppen er 2?) hebben mogelijk niet de ambitie om eredivisie te spelen?

Je moet, vind ik, wel de eredivisie ingaan met speelsters die zich tot dat moment hebben bewezen (en ontwikkeld) in de meiden under 20 eredivisie en/of de promotiedivisie. Je vijver behoort niet het rayon te zijn.

zaterdag 13 april 2013

Flames wint wedstrijd om de eer

GasTerra Flames, de Groninger eredivisie basketballorganisatie, won vanavond de laatste wedstrijd van de reguliere competitie. De nummer 3 van de DBL kreeg bezoek van ZZ (Zorg & Zekerheid) Leiden, de nummer 2 van de ranglijst.

In dit seizoen wonnen de Groningers tot aanvang van de wedstrijd van vanavond 2 wedstrijden in de reguliere competitie: 1x in Leiden en 1x in Groningen. De Leidenaren wonnen in Leiden 1 competitiewedstrijd en in Groningen een bekerwedstrijd (die meteen uitschakeling betekende van GasTerra Flames, een week later gevolgd door het ontslag van coach Hakim Salem).

Dat vanavond de thuisploeg won, en in de reguliere competitie het resultaat uit onderlinge duels 1 - 3 is in het voordeel van Flames (DONAR), biedt geen wiskundige logica voor de play-offs. Sterker nog: ik vrees, als Groninger, dat in de halve finale (die zowel Leiden als Groningen denk ik wel gaan halen) Leiden de betere ploeg zal zijn (en zich daarmee plaatst voor de finale).

Flames won met 79 - 70 maar speelde een matige wedstrijd. Slecht verdedigen, weinig rebounds, veel turnovers en zwak (statisch) aanvallend spel. Alleen in het derde kwart werd redelijk gespeeld, en dat bleek voldoende voor de winst.

Vavond waren de scheidsrechters voor hun doen goed! Ze floten weliswaar diverse keren inconsequent en te pietluttig maar het was veel beter dan in jaren het geval is geweest. Jammer dat het verschil in attitude zeer duidelijk zichtbaar was: Nate Rohnert (de point-guard van GasTerra Flames) maakte volgens de scheidsrechters een P (persoonlijke fout) en kreeg daarop, wegens informeren, een T (technische fout). Later in de wedstrijd maakte Ross Bekkering (power-forward Leiden) een P maar kreeg, toen hij om een verklaring vroeg, geen T (van Kuut).

In de wedstrijd werd het vastpakken van de tegenstander (op identieke wijze) door de ene scheidsrechter bestraft als U, door een andere scheidsrechter (Kuut) als P. Daarbij had de scheidsrechter die besloot tot een P (ook de scheidsrechter die Bekkering geen T gaf) gelijk. De scheidsrechter die een U gaf (niet dezelfde als de scheidsrechter die een T gaf aan Rohnert) had ongelijk.

Toch heb ik geen hoop dat het niveau van de arbitrage ooit beter zal worden. Ga kijken bij iedere andere sport, bij ieder ander spel, het is overal dramatisch! Waarom? Omdat de meeste scheidsrechters arrogante idioten zijn die geilen op macht (en het gezag wat ze op basis van hun functie hebben, graag misbruiken).

maandag 8 april 2013

DBL play-offs

De play-offs van de vrouwen eredivisie is al bijna een week gaande. In beide series is de stand 2 - 0 voor de ploeg met het theoretische thuisvoordeel: probuild Lions (1) leidt tegen lekdetec.NL Batouwe (4), challenge sports Binnenland (2) leidt tegen CTO Amsterdam (3).

In de DBL, de mannen eredivisie, hebben de meeste ploegen 35 wedstrijden gespeeld. Sommige ploegen hebben er inmiddels 'pas' 34 speelrondes opzitten. Na 36 speelrondes volgt de play-offs.

De ranglijst zal na 36 speelrondes vermoedelijk zijn:
1. eiffeltowers EBBC Den Bosch
2. zorg&zekerheid BS Leiden
3. gasterra Flames (Donar) Groningen
4. Aris Leeuwarden
5. landstede basketball (Hammers) Zwolle
6. Den Helder Kings
7. matrixx Magixx Wijchen
8. stepco BS Weert

In de eerste ronde van de play-offs krijgen we dan de volgende paren:
1. Den Bosch vs 8. Weert
5. Zwolle @ 4. Leeuwarden (de spannendste serie naar verwachting)
3. Groningen vs 6. Den Helder
7. Wijchen @ 2. Leiden

In de halve finales "gok" ik op:
1. Den Bosch vs 4. Aris
3. Groningen @ 2. Leiden

Finale: 1. Den Bosch vs 2. Leiden (Den Bosch kampioen)

Terechte kritiek?

In een column plaatst een bekende basketballvolger een verslag over de bekerfinale voor meiden under 20. http://www.bvgroningen.net/2013/03/coachen-is-een-vak-apart-de-kijk-van-jan-op-het-rayon-30/ Met hierin kritiek op Celeritas' trainer/coach Bea Vennema.

Ja, ook voor buitenstaanders is het zicht- en voelbaar dat de sfeer in de ploeg niet goed is. Ten aanzien van het inzetten en wisselen van speelsters plaats (in gedachten en in mijn verslagen) ook ik regelmatig vraagtekens.

Maar ik ben het niet met alle punten van kritiek eens.
1. De speelster met 4 P's (Janis) is aanvallend een talentvolle speelster (helaas niet in iedere wedstrijd in goede doen, te vaak last van een 'offday') maar verdedigend beduidend minder goed. Zowel tactisch, technisch als mentaal. Hedy Hoeve en Anke Kuiper zijn verdedigend beter en fanatieker.
2. De talentvolle point-guard is Christy Buderman. Dat zij niet meer wedstrijden mocht meedoen, en in de wedstrijden waarin ze wél meedeed te weinig speeltijd had, is niet haar schuld. Ze had dit seizoen een grotere rol moeten vervullen. Echter, voor ik ga beweren dat zij nu al klaar is voor de eredivisie (en ze zichzelf daarin moet ontwikkelen) stel ik: laat haar eerst een volledig seizoen spelen in de meiden under 20 eredivisie, en in dat seizoen een leidende rol vervullen. Van de u18 naar de vrouweneredivisie is een zeer forse stap. Leeftijd is niet het discussiepunt, beste Jan. Ervaring is dat wél. Zorg dat een speelster als Christy eerst meer ervaring opdoet in de u20 eredivisie (en wellicht de promotiedivisie).
3. De speelster van Groene Uilen, Kim Jaasma, is aanvallend een redelijk goede speelster (mits ze haar dag heeft): scoort veel driepunters, heeft soms fraaie 'drives' (wat getuigt van lef). Defensief is haar spel behoorlijk zwak (mist fanatisme op dat vlak) en ze raakt nogal eens te gefrustreerd (dan loopt ze tegen persoonlijke of zelfs technische fouten op). Ze heeft mijns inziens ook regelmatig te weinig oog voor medespeelsters en dribbelt te veel. Door te passen kan je sneller spelen, laat de bal het werk doen. Én, zorg ervoor dat je de juiste keuzes maakt (pass- en schotselectie).

De meiden under 20 ploeg van Celeritas maakt onvoldoende gebruik van haar mogelijkheden maar de kwaliteit die aanwezig is, is beperkt. Wanneer de ploeg gebruik maakt van een kleinere rotatie (starting-five: Christy Buderman, Marit Siersema, Hedy Hoeve, Anke Kuiper en Janis Amundala Ndiba; reserves: Ilonka Debets, Kim Keijzer, Lisette van der Wal en Lisa en Yfke van de under 18) zou er een sterkere ploeg staan.

De coach, over wie ik best kritisch denk, beschikt niet over een ploeg die kampioenskandidaat is. Plaatsing voor de final four was denk ik wel mogelijk geweest.

Celeritas vergelijken met ploegen (eredivisie!) als probuild Lions en challenge sports Binnenland vind ik niet realistisch. Denk dat ook bv Den Helder (nummer laatst van de eredivisie) te goed is voor de meiden under 20 van Celeritas. Tegen ploegen als bc Apollo en Groene Uilen (beiden promotie divisie) komen de meiden denk ik ook tekort. Nou versloeg Apollo dit seizoen Lions (voorbereiding) en Den Helder (beker). Tegen Binnenland verloor de ploeg uit Amsterdam in de halve finale van het bekertoernooi met 10 punten verschil.

In een allstar-game tussen de meiden under 20 eredivisie en de vrouwen promotiedivisie verloren de meiden under 20. Aan deze wedstrijd deden niet veel speelsters van Celeritas mee.  Kortom: wees waakzaam voor overschatting. In de under 18 spelen meiden die beter zijn dan diverse speelsters van de under 20 ploeg maar de vrouweneredivisie is toch echt wel andere koek dan de meiden under 20 eredivisie.

donderdag 4 april 2013

Peppie & Kokkie

De huidige coach van GasTerra Flames, de Kroaat Ivica Skelin, doet mij erg denken aan een coach die enkele jaren geleden de leiding had over de ploeg: Pep Claros.

Dit Catalaanse pepertje nam de slogan: "wie niet springt is voor Den Bosch!" wel heel letterlijk. Wel 400x per wedstrijd sprong hij uit zijn vel, en sprong dan bovenop de jurytafel. Hij deed niets anders dan langs de lijn huppelen en schreeuwen (Olé!). Zijn coaching was verder niet bijzonder. Aanvallende spelletjes waren er niet. Verdedigen deed men op 1 manier: fullcourt press. Iedere tegenstander sneed daar doorheen als een mes door zachte boter.

Skelin voegt al net zo min iets toe. Zijn coaching is te omschrijven als 'heel veel geschreeuw maar weinig tot geen wol'. In de aanval draait het nog altijd om het schieten van driepunters (meer tactische trucs zijn er niet) en van verdedigen heeft men nog nooit gehoord.

Ik hoop dat de club volgend seizoen een betere coach heeft. En dat de club, aangezien de leiding erkent dat spelers die de jeugdopleiding van Donar doorliepen zich elders goed hebben ontwikkeld (Stefan Mladenovic, Valentijn Lietmeyer), besluit om Groningse jongens te contracteren. Ik hoop ook dat spelers die de selectie opvullen als jeugdspelers serieus de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Het is mooi dat Mladenovic en Lietmeyer zich bij Rotterdam (Mladenovic is thans speler van Den Helder Kings) respectievelijk Aris goed hebben ontwikkeld, maar dat hadden ze eigenlijk bij Donar moeten doen!