Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 24 november 2013

Onsportieve beïnvloeding?

Laki Lakner, coach van de mannen van Landslake Lions, heeft vanwege een gebeurtenis in de play-offs van het vorige seizoen een schorsing van 5 wedstrijden opgelegd gekregen. De schorsing zelf is nog niet geactiveerd aangezien Lakner een beroep heeft aangetekend en een advocaat in de arm heeft genomen.

Lakner heeft videobeelden opgestuurd naar scheidsrechters, waarop loopovertredingen van Zera Butter (guard van Binnenland) te zien waren, en gevraagd of de scheidsrechters daar in de volgende wedstrijd(en) op wilden letten. Dit werd door de scheidsrechters gezien alls onsportief gedrag!?

Hoezo? Als je serieuze sport wilt bedrijven dan is het een morele plicht op scheidsrechters te wijzen op overtredingen en persoonlijke fouten. Daar wordt de sport beter van, de scheidsrechters, de speelsters (bij mannenbasketball de spelers) en de coaches. We moeten dat ook willen. Als je je tevreden stelt met het huidige niveau is het zinloos om topsport te willen bedrijven.

Dat Lakner hiermee de scheidsrechters wil beïnvloeden? Ten eerste heb je dan geen hoge dunk van de arbitrage (lijkt me dat je daar dan iets aan moet verbeteren in plaats van coaches aan te vallen), ten tweede kan een coach er natuurlijk vanuit gaan dat zijn speelsters ook kritischer worden gevolgd. Als het goed is snijdt het mes niet aan 1 kant.

Voorbeschouwing of nabeschouwing? Als er sprake is van een nabeschouwing is het doel dat het een volgende keer beter gaat. Als er sprake is van een voorbeschouwing is het doel om een ander te waarschuwen om te voorkomen dat dingen fout gaan. Het verschil is gering, nihil zou ik willen stellen.

Hoe komt het toch dat de scheidsrechters van nu (een enkele uitzondering daar gelaten) alle realiteit verloren hebben? Dat ze, zonder te gaan marchanderen, geen enkel inlevingsvermogen meer hebben. Dat ze niet meer kunnen communiceren. En nee, er moeten geen lange discussies worden gevoerd want de wedstrijd moet niet te lang en te veel onderbroken worden!

Maar scheidsrechters enerzijds en coaches of spelers anderzijds moeten kort antwoord en vraag uit kunnen wisselen. En dat moet met wederzijdsrespect gepaard gaan!

Of coaches en spelers minder respect hebben? Wellicht. Kip - ei? Geen idee maar als ik scheidsrechters naar een hal zie lopen dan weet ik al hoe ze gaan fluiten. In 99 van de 100 gevallen is dat niet goed. En dan heb ik het niet over een discutabele beslissing. Interpretatie van een actie is lastig. Laat het zien op dvd en vraag aan 10 mensen naar hun mening, grote kans dat je 10 verschillende reacties krijgt. Nee, de attitude van de scheidsrechters deugt niet.

Heb ik al eerder gezegd? Ja, en dat blijf ik doen zo lang het niet verbeterd. Maar ... ik heb de hoop dat het verbeterd 100 jaar geleden al opgegeven.

(Speciaal voor jonge lezers: mét kleurplaat!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten